Arrangementer & Udstillinger

 

Program for 2018

Lørdag-søndag 7.-8. april 2018: Museerne i Brønderslev Kommune deltager med en stand på Lions forårsmesse i Brønderslevhallen

 

Søndag 6. maj kl. 13-16: Skovens dag & Fang en gedde på Dorf Møllegård

 

Onsdag 16. maj: Bukkepral på Dorf Møllegård

 

Onsdag den 23. maj kl. 19.00: Aftenarrangement med sæsonåbning på Vildmosemuseet: Foredrag ved Anders Rydahl om Centralgårdens historie og åbning af en ny udstilling om gården på Vildmosemuseet. Samme aften er der åbent i købmandsbutikken.

 

5. juni: Grundlovsarrangement på Dorf Møllegård. Læs mere om Grundlovsmødet.

 

2. juni kl. 13: Mosens dag med start på Vildmoseporten, Biersted Mosevej 277, 9440 Aabybro

 

Søndag den 17. juni kl. 12-16: Mølledag på Dorf Møllegård

 

Søndag den 24. juni kl. 10-16: Købmandsdag på Vildmosemuseet

 

20. & 27. juni, kl. 14: Rundvisninger på Vildmosemuseet

 

 

Tirsdag-torsdag kl. 12-15 i uge 27&28: Sommerskole på Vildmosemuseet

 

29. & 26. juli kl. 14: Rundvisninger og smagsprøver på historisk mad på Dorf Møllegård

 

Onsdag 29. august kl. 19: Foredrag om augustoprøret 1943 og dets konsekvenser


 

2. september kl. 12-16: ”Leg dig igennem historien” på Dorf Møllegård - en dag, hvor møllegården summer af alverdens historiske aktiviteter for børn

 

26. september kl. 19: Markering af Kong Christian d. 10.s fødselsdag under 2. Verdenskrig på Vildmosemuseet - formidling af kongens symbolske betydning under krigen

 

En søndag sidst i september: Høstgudstjeneste på Dorf Møllegård (dato følger senere)

 

28. september kl. 14: Frivillig fredag på Vildmosemuseet og Dorf Møllegård

 

Lørdag den 29. september: Kulturdag i Brønderslev på Brønderslev Bibliotek, hvor Museerne i Brønderslev Kommune deltager med en stand

 

Søndag 14. oktober kl. 7: Geddens dag på Dorf Møllegård - en dag hvor lystfiskere mod betaling må fiske gedder i møllesøen (er kun lovligt denne dag)

 

Mandag den 15. oktober kl. 13-15: Efterårsferieaktiviteter for børn på Vildmosemuseet

 

Onsdag den 31. oktober kl. 19: Foredrag om de rejsende ved Sømosen og Dorf ved museumsinspektør Lykke Olsen

 

25. november kl. 11-16: Julearrangement på Dorf Møllegård

 

24.-25. november kl. 10-16: Julearrangement på Vildmosemuseet

 


 


 


    


 

Pressemeddelelser

Foredrag om den vendsysselske og populære arkitekt Charles Jensen (1882-1939)

 

Arkitekt Charles Jensen er emnet for det foredrag, som museumsinspektør Lykke Olsen holder i Østervrå Kulturhus mandag den 5. marts kl. 14.

 

Charles Jensen blev født i Jerslev den 6. november 1882 som søn af en snedkermester, og blev døbt Arnold Charles Leonhardus Julius Jensen. Han blev udlært som murer, men gled herfra over i arkitektfaget, og kom til at tegne adskillige offentlige bygninger i Nordjylland: Kirker, skoler, alderdomshjem og mejerier. Han virkede først i Brønderslev, men flyttede i 1918 til Nørresundby, hvor han boede og virkede til sin død den 11. november 1939.

 

I Østervrå tegnede Charles Jensen i 1906 den gamle kommuneskole på Vrængmosevej, og i 1939 alderdomshjemmet, som først stod færdigt i 1940, efter hans død. Disse bygninger, som altså stammer fra begyndelsen og slutningen af hans arkitektvirke, gør, at vi godt kan betegne ham som ”Østervrås arkitekt”. Stilmæssigt bevægede Charles Jensen sig fra historicismen over ”Bedre Byggeskik” til funkis, og afspejler dermed de arkitekturstrømninger, som også rørte sig på landsplan.

 

Med afsæt i hans bygninger i Østervrå vil Lykke Olsen fortælle om og vise eksempler på bygninger fra Charles Jensens arkitektvirke, og uddybe deres stilmæssige baggrund.

 

Lykke Olsen er museumsinspektør ved Museerne i Brønderslev Kommune, og har tidligere arbejdet i Den gamle By i Aarhus og på frilandsmuseet Glud Museum ved Horsens. Hun bringer således en solid bygningshistorisk baggrundsviden til foredraget.

 

Foredraget arrangeres af Østervrå Lokalhistoriske Forening og alle er velkomne.

 


Købmand anno 1935, slagtning af gås, æbleskiver fra støbejernskomfur - jul for hele familien på Vildmosemuseet
I weekenden den 25.-26. november klokken 10-16 er der jul for hele familien på Vildmosemuseet, hvor man kan opleve julestemningen fra 1930’erne og 1940’erne. 
I år er der skruet kraftigt op for juleaktiviteterne på museet. Der er nissesjov for børn, der også kan lave gammeldags julekonfekt sammen med forældre og bedsteforældre. Hele familien kan komme ud at køre i hestevogn inden juleslikket købes hos Mosekøbmanden, der har pyntet op som i julen 1934. Her vil der også være salg af juleting og gaveidéer, julekaffe og meget mere, der hører den søde juletid til. I den stemningsfulde butik dufter der rigtigt af jul i gamle dage. 
Laden er fyldt med handlende, hvor man kan købe julepynt, dekorationer, honning og meget mere. I gården kan man få købt årets juletræ og pyntegrønt og der vil være rig mulighed for at købe årets julegave på museet denne weekend.
Hvis man tør, kan man klokken 11 og 14 opleve, hvordan juleanden slagtes – lige som man gjorde ude på landet i datiden.
Selvfølgelig vil der også være mulighed for at købe både gløgg, kaffe, klejner og de kendte æbleskiver på Vildmosemuseet hele weekenden. Der er gratis entré og museet glæder sig til at byde store og små velkommen til en hyggelig weekend.
 
For yderligere information kontakt

Jens-Christian Hansen
Museumsinspektør

Museerne i Brønderslev Kommune – Vildmosemuseet
Paukærvej 15
9700 Brønderslev
Telefon: 98844344 / 23437645
E-mail: jch@bkmuseer.dk


Stemningsfuld optakt til julen med skuespil, historiske julesmåkager, smørkage, 1700-tals æbleskiver og sjov for børn på Dorf Møllegård

Møllerkone, Karen, suser rundt for at blive færdig med at lave mad og pynte juletræ, for julen er lige om hjørnet. Hendes mand, mølleren Jens, og deres to tjenestekarle smager med et tilfreds smil på læberne på de nybagte julekager, som hun og tjenestepigen netop har bagt. Midt i det hele kommer Karens søster og beundrer træet med Karen og spiller en julesang på møllegårdens orgel.

”Museet har de senere år arrangeret skuespil på Dorf Møllegård til udvalgte arrangementer, hvor møllerparret og deres tjenestefolk igen befolker den gamle gård. Det kommer også til at ske til juleåbent søndag den 26. november,” siger museumsinspektør Lykke Olsen. ”Vi har lavet et lille skuespil, hvor møllerfamilien er i gang med juleforberedelserne anno 1930.”

I det hele taget bliver der skruet godt op for den gammeldags julestemning denne dag.

Arrangementet er fyldt med historiske julelækkerier, for museets frivillige bager jødekager, futsko og smørkage i gårdens stenovn, og de koger klejner. En museumsassistent koger desuden æbleskiver efter en 1700-tals opskrift, som gæsterne kan smage. Oprindeligt var æbleskiver nemlig skiver af æbler, som man vendte i en tynd dej og kogte ligesom klejner. Ansatte og frivillige er desuden i fuld gang med at bage julesmåkager efter gamle, historiske opskrifter, som bliver anrettet til smagsprøver i gårdens smukke stuer.

”Det er også vigtigt for museet, at børn kan lave forskellige aktiviteter til vores arrangementer, og derfor kan de lave deres egen juledekoration, hygge sig i børneværkstedet og se dukketeater,” slutter Lykke Olsen.

Dagen bliver stemningsfuldt afsluttet med, at stearinlys lyser det smukke stuehus op i det tiltagende vintermørke.Forskning og skoletjeneste hænger sammen

Der er fokus på at sikre kvaliteten af formidlingen på Museerne i Brønderslev Kommune efter Slots- og Kulturstyrelsens kritiske kvalitetsvurdering tidligere på året. Når museets ressourcer fremadrettet koncentreres på afdelingerne i Dorf og i Brønderslev, udvikles løbende nye udstillinger og formidlingskoncepter. I skoletjenesten, der årligt besøges af ca. 1000 elever, udvikles formidlingen i øjeblikket gennem en større grad af professionalisering. Det sker dels ved at tilknytte frivillige med kompetencer indenfor undervisning og pædagogik og dels efter princippet om forskningsbaseret formidling.

Kulturminister Mette Bock besøgte museet den 10. november. Hun diskuterede bl.a. museets forskningsforpligtelse i lyset af en forventet fremtidig reform af museernes statslige tilskudsstruktur. Under besøget blev det fra museets side understreget, at forskning er en vigtig del af museumsarbejdet. ”Forskningen danner grundlag for, at kvaliteten af museets arbejde er i orden” udtaler museumsinspektør Jens-Christian Hansen. Han har netop fået ph.d.-graden i hus. Det giver mulighed for, at museet fremadrettet kan søge om forskningsmidler hos fonde og statslige puljer. Erkendelserne fra projekterne skal omsættes til konkret formidling på museerne, så et bredt publikum kan få glæde af resultaterne.

”Det er vigtigt, at vi formår at forholde os kritiske til historien. Det gør vi gennem forskning, som frembringer ny viden, som vi formidler til vores brugere. Forskningsbaseret formidling sikrer museets fortsatte relevans i lokalsamfundet, fordi publikum – særligt skolebørnene – her kan lære nye vinkler af historien at kende” fortæller Jens-Christian Hansen.

At Vildmosemuseet ligger i Brønderslev, kommer mange børn til gode i disse år, hvor skolerne tager godt imod museets formidlingstilbud. Børnene skal ud og opleve det omkringliggende samfund efter princippet om den åbne skole, men ofte er der ikke penge til ekskursioner. Her er museet et godt tilbud til eleverne, fordi det ligger i gå- eller cykelafstand til både Søndergade Skole, Skolegade Skole, Hedegårdskolen og Øster Brønderslev Centralskole. ”Hovedparten af børnene, der benytter skoletjenestetilbuddet, kommer på Vildmosemuseet” siger Jens-Christian Hansen, der samtidigt også glæder sig over de mange spændende tilbud, som museets skoletjeneste har på Dorf Møllegård i den østlige del af kommunen. Her har museet udviklet et forløb, hvor børnene iført datidens tøj kan opleve livet som tjenestekarl eller pige på en stor gård. Her er skolerne dog ofte handikappede af, at transporten til museet på grund af beliggenheden kan være omkostningstung.

Jens-Christian Hansen konstitueres som museumsleder til december, når den nuværende leder Anne Dorthe Holm bliver direktør for Vendsyssel Historiske Museum.Nordjylland og krigen mod England 1807-1814  - foredrag på Dorf Møllegård d. 14. november
De første år af 1800-tallet var en dramatisk tid for dele af Nordjylland. Havene omkring det ellers så fredelige område osede af krudtrøg, og folk så nedbrudte soldater komme vandrende nedbøjede hjem. Det hele startede, da England, der lå i krig med Napoleons Frankrig, forlangte i 1807, at Danmark skulle alliere sig med dem eller udlevere flåden. Det stærkt pressede Danmark afviste, og England svarede igen med at bombe København og sejle af sted med landets flåde. 

Danmark trådte derfor ind i krigen på Frankrigs side, og den fik store økonomiske og sociale konsekvenser for landet og ikke mindst Nordjylland. Nordjylland fik en særlig position på grund af dets nære forbindelse til Norge og områdets store kystforsvar. Landsdelen sank efter krigen hen som et udkantsområde i et økonomisk falleret Danmark. Hør om den dramatiske og tradegisk historie til et foredrag af arkivar Erik Christensen fra Nordjyllands Kystmuseum. Foredraget finder sted på Dorf Møllegård den 14. november kl. 19.00. Det er baseret på et stort og grundigt værk Nordjylland under Englandskrigen 1807-1814 fra 2009, som Christensen er medredaktør på.

Han fortæller særligt om krigens store personlige og ofte tragiske historier. De hjemvendte soldater, som enten havde været hjælpetropper på kontinentet for Napoleons hære eller matroser ombord på kanonbåde, kom nedbrudte hjem med krigstraumer og sygdomme. Mange af dem endte i socialt armod, og deres egen fortællinger kommer frem denne aften. 

Men krigen var ikke skidt for alle: De steder, hvor staten investerede i fæstnings – og havnebyggeri, kombineret med kapreringer af fjendtlige handelsskibe gik bedre tider i møde. Det gjaldt Løkken og Fladstrand (senere Frederikshavn). Den udvikling styrkede Frederikshavn som fæstningsby og gjorde den til et forankringspunkt til Norge. Et andet fæstningsværk, som blev brugt i krigen, var befæstningen i Hals der dels skulle beskytte indsejlingen til Limfjorden og dels trafikken langs østkysten. Det forhindrede dog ikke, at Aalborgs handelsliv blev hårdt ramt af krigen. Både Løkken, Fladstrand, Aalborg, Sæby og Læsø blev meget påvirket af krigen på godt og mest ondt, men også lokalbefolkningen mærkede dens rasen. De modtog som nævnt de slidte hjemvendte soldater, men kystbefolkningen fik også stjålet deres forråd og kreaturer af sultne englændere.
Der er lagt op til en fantastisk fortælling om en dramatisk tid for nordjyderne, hvor tilhørerne til foredraget kommer tæt på de enkelte soldater og næsten kan lugte krudtrøgen over Skagerrak og Kattegat.Historien om Danmark: Industrialiseringen:  
Foredrag: Brønderslev bys udvikling fra landsby til industriby

 -foredrag ved museumsinspektør Lykke Olsen, Museerne i Brønderslev Kommune

Når folk i 1800-tallet rejste med hestevogn fra Nørresundby til Hjørring, kørte de forbi en søvnig landsby i horisonten, som de sikkert ikke engang lagde mærke til. Landsbyen hed Vester Brønderslev. Hvis de rejste samme vej sidst i samme århundrede, havde landsbyen forvandlet sig

til en pulserende stationsby med røgfyldte skorstene og funklende butiksvinduer.

På få årtier voksede Vester Brønderslev til at være en stationsby og senere købstad ved navn Brønderslev. Det begyndte i 1830’erne, da en ny landevej fra Nørresundby til Hjørring blev anlagt og de mange rejsende på vejen inspirerede kroejere til at flytte deres kro til landevejen, og så blev der også arrangeret markeder ved landevejen. Ivrige handelsfolk grundlagde et bryggeri, et teglværk og andre forretninger og håndværk, og i 1871 kom så jernbanen til byen. Det lokkede for alvor industrivirksomheder til byen, og i 1886 grundlagde fabrikanten Peder Nielsen maskinfabrikken Pedershaab, som de næste 100 år blev en af de vigtigste arbejdspladser i byen. Industrialiseringen var nu for alvor kommet til Brønderslev. 

Det sker på Brønderslev Bibliotek mandag 9. oktober kl. 19-21 – billetpris 50 kr

Arrangementet sker i samarbejde med Brønderslev Bibliotek.

 

Historien om Danmark - 2. verdenskrig:

-foredrag med Jens-Christian Hansen, Museumsinspektør Museerne i Brønderslev kommune – Vildmosemuseet.

Før og under besættelsen blev mange danskere facineret af nazismen, der i Tyskland havde skabt arbejde, orden og fremskridt efter Første Verdenskrig og finanskrise. Allerede i begyndelser af 1930’erne opstod de første afdelinger af det danske nazistparti DNSAP, der kom til at præge familier og landsbyer – særligt i Vendsyssel. Nazisterne opfattede jøderne og kommunisterne som en trussel, og det fik mange unge danskere til at gå i tysk krigstjeneste på Østfronten under 2. verdenskrig.

I foredraget følger vi Aage Mariegaard fra Tømmerby ved Brønderslev, der blev SS-soldat og senere medlem af ”Petersgruppen”, hvor han medvirkede til at myrde Brønderslevs dyrlæge og dennes assistent. Jens-Christian Hansen problematiserer de mekanismer, der radikaliserede Mariegaard, der til sidst blev henrettet som landsforræder.

Det sker på Brønderslev Bibliotek mandag 16. oktober kl. 19-21 – billetpris 50 kr.

Arrangementet sker i samarbejde med Brønderslev Bibliotek. 
 


 

 
  


 

 


 

 


 
  

  

 

   

 


 
 
 


Natmænd, bødler og overtro
I anledning af festivalen I Jussi Adlers fodspor fortæller Museerne i Brønderslev Kommune og Brønderslev Amatørscene denne aften den spændende historie om fortidens forhold til døden, overtro og samfundets udstødte. Derfor indbyder museerne til detektivløb på Dorf Møllegård torsdag d. 7/11 kl. 18.00-20.00, hvor publikum undervejs på løbet vil møde mystiske personer!
Sære væsener og andet godtfolk lusker nemlig rundt i mørket denne aften i området omkring møllegården, hvor gæsterne sendes ud på den nervepirrende detektivjagt for at løse opgaver i mørket. De lyssky folk og væsener har svarene på nogle af gåderne, så publikum får mulighed for at snakke med fx den kloge kone, en bøddel og en bydemand, som var en person fra nabolaget, som i gamle dage fik til opgave at invitere folk til klargøring af lig til begravelsen og til begravelser generelt.
Tidligere havde folk et tæt og fortroligt forhold til døden, fordi døden ofte kom på besøg, og de tog sig selv af de døde op til begravelsen. Samtidig var folk meget bange for gengangere, og der var meget overtro forbundet med dødsfald. Overtroen florerede også i bedste velgående omkring erhverv, som ikke længere findes i nutidens Danmark. Natmanden og bødlen var samfundets udskud, fordi de tog sig af selvdøde dyr og dømte forbrydere. De levede for sig selv og endte nogle gange med selv at blive kriminelle.
Deres og andres spændende historie bliver fortalt denne aften undervejs i løbet. Kom og vær med til en (u)hyggelig aften!Foto & Film workshop

Torsdag den 17.10. 2013 i efterårsferien, kl. 11 – 15 i Dorf Møllegård inviterer Skoletjenesten for Museerne i Brønderslev Kommune til workshop i foto & film!

Er du helt vild med at tage billeder med enten kamera eller smartphone? Eller synes du det er sjovt at lave film med iPad? Så var dette måske noget for dig og dine venner i efterårsferien:
- Lær’ at tage et godt billede (du lærer noget om komposition, teknik, dybdeperspektiv og meget mere)
- Lær’ hvordan du efterbehandler et billede på PC og får det til at se ”godt ud”
- Lær’ hvordan du kan lave en actionfilm eller musikvideo (du lærer noget om planlægning & storyboard, bruge din iPad filmisk kreativ, klippeteknik og mange andre ting)

Bliv instrueret af vores pædagogiske konsulent i foto & film og meld dig til foto&filmholdet senest fredag den  11.10. 2013!!!

Tilmelding sker ved e-mail: fr@bkmuseer.dk eller telefonnr.: 98843105

- Det er gratis!!! -
 
 

Workshop i Rollespil


Tirsdag den 15.10. 2013 i efterårsferien, kl. 11 – 15 i Dorf Møllegård inviterer Skoletjenesten for Museerne i Brønderslev Kommune til workshop i rollespil!
Er du til
- rollespil med orker, trolde, elver, troldmænd & riddere
- drabelige togter, sværdkamp og løse spændende opgaver
- at lære noget om  sværdkamp, falde rigtigt og lave stunts,
så var dette her måske noget for dig og dine venner i efterårsferien? Bliv instrueret af vores pædagogiske konsulent i rollespil og meld dig til rollespilsholdet senest fredag den  11.10. 2013!!!

Tilmelding sker ved e-mail: fr@bkmuseer.dk eller telefonnr.: 98843105

- Det er gratis!!! -
Mosekonen og jagten på de forsvundne kartofler

Museerne i Brønderslev kommune inviterer børn og voksne til et par hyggelige dage på Vildmosemuseet i efterårsferien nemlig mandag d. 14. og onsdag d. 16. oktober kl. 13.00-15.00.
Museets gæster bliver sendt ud på jagt efter kartofler, som mosekonen har smidt efter nogle troldeunger, som drillede hende, og de er havnet på museets område. Den, der finder flest, får en præmie. Når man har med trolde og mosekoner at gøre, skal man tage sig i agt. Vi skal bruge forskellige magiske ting på turen, som vi laver, inden eftersøgningen begynder. Vi skal nemlig sørge for, at mosekonen ikke ser os, men vi skal til gengæld kunne finde troldeungerne, der har gemt sig på museet.
Når kartoflerne er fundet, laver vi en lille snack ud af dem.
Æblets dag på Dorf Møllegård
Museerne i Brønderslev Kommune markerer, at æblesæsonen er skudt i gang og indbyder til en dag, hvor den gyldne frugt er i centrum. Det sker søndag d. 13. oktober kl. 13.00 til 16.00 på Dorf Møllegård.
Æbler blev tidligere brugt i stor stil på landet til alt fra most, kage, suppe og meget mere, og man satte stor pris på frugten. Fik et fattigt barn for f.eks. 100 år siden et æble, var det himmelhenrykt, for det var en sjælden luksus. Interessen for gamle æblesorter, økologisk æblemost og lignende blomstrer i disse år, og er du blandt de interesserede og/eller er du glad for æblekager og andre æblelækkerier, så er denne dag noget for dig.
Der er salg af æblekager i alle afskygninger og smagsprøver på most og æblevin, og man kan presse sine egne æbler til most. Arrangementet byder også på oplevelser for børn bl.a. højtlæsning af æblehistorier i folkestuen i møllegårdens stuehus. Susanne Thomsen, indehaver af den økologiske æblegård, Baksminde, holder foredrag om gamle æblesorter og økologi og medbringer et udvalg af sine produkter.
Arrangementet handler – som noget ekstraordinært - også om møllegårdens vandmølle. I disse måneder er Dorf vandmølle nemlig ved at blive restaureret, og museernes personale fortæller denne dag lidt om møllens historie og restaureringen.  En af håndværkerne er til stede og svarer gerne på publikums spørgsmål.  


Æblets dag på Dorf Møllegård
Museerne i Brønderslev Kommune markerer, at æblesæsonen er skudt i gang og indbyder til en dag, hvor den gyldne frugt er i centrum. Det sker søndag d. 13. oktober kl. 13.00 til 16.00 på Dorf Møllegård.
Æbler blev tidligere brugt i stor stil på landet til alt fra most, kage, suppe og meget mere, og man satte stor pris på frugten. Fik et fattigt barn for f.eks. 100 år siden et æble, var det himmelhenrykt, for det var en sjælden luksus. Interessen for gamle æblesorter, økologisk æblemost og lignende blomstrer i disse år, og er du blandt de interesserede og/eller er du glad for æblekager og andre æblelækkerier, så er denne dag noget for dig.
Der er salg af æblekager i alle afskygninger og smagsprøver på most og æblevin, og man kan presse sine egne æbler til most. Arrangementet byder også på oplevelser for børn bl.a. højtlæsning af æblehistorier i folkestuen i møllegårdens stuehus. Susanne Thomsen, indehaver af den økologiske æblegård, Baksminde, holder foredrag om gamle æblesorter og økologi og medbringer et udvalg af sine produkter.
Arrangementet handler – som noget ekstraordinært - også om møllegårdens vandmølle. I disse måneder er Dorf vandmølle nemlig ved at blive restaureret, og museernes personale fortæller denne dag lidt om møllens historie og restaureringen.  En af håndværkerne er til stede og svarer gerne på publikums spørgsmål.  

En barnemorderskes historie optaget på Dorf Møllegård
Søndag d. 22. september sendte DRK et afsnit af serien Danskernes Akademi med undertitlen Forbrydelsens ansigt. Udsendelsen handler om tjenestepigen Ingrid Sofie Lauritsen, der i 1904 føder et barn uden for ægteskabet. Den 17-årige tjenestepige blev ved et uheld gravid og forsøgte uden held at få kontakt til barnefaren, og hun føder i hemmelighed barnet på sit værelse i huset, hvor hun tjener. Den nybagte mor er ude af sig selv. I desperation over omverdenens fordømmelse og de dårlige fremtidsudsigter, der ramte ugifte kvinder med børn dengang, dræber hun den nyfødte dreng. 
Professor i historie ved Aalborg Universitet, Poul Duedahl, fortæller den dramatiske og triste historie, og Dorf Møllegårds stuehus og karlekammeret i hestestalden optræder som kulisse for fortællingen. Se eller gense indslaget: Forbrydelsens ansigt.Egon Johansen tjente på Dorf Møllegård i 1950erne og er fotograferet i karlekammeret, hvor han boede dengang.

Erindringer fra Dorf Møllegård
Personalet på Museerne i Brønderslev Kommune leder med lys og lygte efter personer, som på den ene eller anden måde har haft sin gang på Dorf Møllegård, der i dag er en af museernes afdelinger, men som indtil få årtier siden var et aktivt landbrug og hjem for den samme møllerslægt siden 1833. Måske er det dig, vi leder efter?
Dorf vandmølle har rødder tilbage til senest 1664, og den imponerende firlængede møllegård blev opført i 1870erne. Vindmøllen blev rejst i 1887, mens kronen på værket er det stolte stuehus fra 1925. Den respektable møllefamilie og dens gård spillede en vigtig rolle på egnen, især i Jens Jensens ejertid (1922-1951), hvor han bl.a. var initiativtager til Dorf Andelsmerjeri og sad i bestyrelsen for Aalborg Sparekasse. Efter hans død overtog tre af hans otte børn gården, som de drev videre. Den sidste af dem døde i 1996. Mange folk såsom karle, fodermestre og tjenestepiger har tjent på gården under Jens Jensen eller hans børn, og mange af omegnens beboere har haft sin gang på stedet. Derfor er der stadig folk derude, der kan huske livet på møllegården. Personalet vil gerne samle så mange erindringer fra Dorf Møllegård som muligt, mens tid er, så man i fremtiden kan formidle de spændende historier, der stadig lever i folks erindring. Det er planen, at museumsgæsterne på Dorf Møllegård allerede i løbet af 2014 kommer til at opleve erindringerne på gården – hvis personalet får kontakt til tilstrækkelige mange mennesker med tilknytning til gården.
Så har du f.eks. været nabo til gården, tjent på stedet, været postbud i området eller på anden måde været tilknyttet gården og møllerfamilien, så kontakt gerne os på telefonnummer 98843105 eller mail lo@bkmuseer.dk. Personalet er også meget interesserede i gamle fotos af gården, dens omgivelser og tidligere beboere og tjenestefolk.
Oplev mosen på en ny og spændende måde til Mosens dag, søndag den 1. september, kl. 13.00.

Put familien i bilen og oplev Store Vildmose i det smukke september vejr. Se fuglene højt på himlen og de græssende køer i fennerne.  Hop på mosen og mærk, hvordan den gynger. Oplev de store vider med græs og de små områder af højmosen, som ikke er opdyrket endnu.

Tag med på en kør-selv tur i Vildmosen søndag den 1. september. Turen starter på P-pladsen for enden af Sneppevej. Tilmelding skal ske mellem kl. 13.00 og 13.30.

Turen vil foregå i den nordlige del af mosen på både små og store veje. Den byder på flere stop med aktiviteter for hele familien undervejs. På posterne vil der være forskellige opgaver, der skal løses. Der er små fortællinger om mosen, der skal flyves med papirsflyvere, laves krybskyttefløjter og meget mere. Afslutningsvis er der en lille præmie at vinde.

Turen er Museerne i Brønderslev Kommunes markering af Mosens dag. Museerne slutter sæsonen 2013 den 14. september. Men allerede i efterårsferien er der igen aktiviteter på Dorf Møllegård. Vildmosemuseet og Dorf Møllegård lægger igen i år op til julen sidst i november og først i december.

Vel mødt til en spændende Mosens dag!
Museerne i Brønderslev Kommune inviterer til nogle spændende aktivitetsdage på Vildmosemuseet den 24. og 25. august 2013, kl. 10-16.


Så åbner Museerne i Brønderslev Kommune endnu en gang dørene op for nogle spændende Aktivitetsdage på Vildmosemuseet. Oplev sammen med familien de forskellige arbejdende værksteder på det stemningsfulde Vildmosemuseum. 

Det vil bogstavelig talt summe af liv på Vildmosemuseet. Der vil være aktiviteter i Købmandsbutikken, hvor hyggen spredes med duften af den friskmalede kaffe og lyden af kaffemøllen, der snurrer lystigt rundt. I det gamle køkken bages der vafler på støbejernskomfuret og udenfor har vaskekonerne gang i storvasken. Her skal bruges både knofedt og vaskebræt. Hos husflidsfolkene fra Jerslev Husflid vises de nyeste trends inden for husflid. Trædrejeren drejer. Lædersmeden laver tasker og mange andre ting i læder eller hænderne former fine ting i garn og stof. Også Thomas Petersen deltager med sit minilandbrug igen i år. Hans store samling af modeltraktorer og maskiner fascinerer både børn og voksne. Biavlerne fra Skolebigården Vendsyssel fortæller om biernes spændende liv. Der laves lys og bydes på smagsprøver af årets honning. 

Både lørdag og søndag danses der lystigt i gården. Her har publikum mulighed for selv at prøve en svingom. Lørdag vil linedansere vise deres kunnen. Søndag vil Taars og Omegns Folkedanserforening træde dansen, fortælle om deres flotte dragter og invitere til en dans. Søndag bliver der også mulighed for en hyggelig tur i hestevogn.

Museets husorkester De Glade Musikanter underholder, mens man drikker sin kaffe i Jerslev Husflids kaffebod, hvor det er muligt at købe kaffe og kage.

For børn og barnlige sjæle vil der være leg og aktiviteter hele dagen. Hos Spejderne kan man bage pandekager og lave popcorn. Rebslageren mangler altid en hjælpende barnehånd, når der skal slås reb og Museet inviterer børnene med på et spændende løb, hvor der er forskellige opgaver, som skal løses undervejs. Husk børn og unge under 18 år har gratis adgang!

Alle er hjertelig velkommen og vi ses til et par hyggelige dage på Vildmosemuseet!

 


Kornet bølger gyldent på markerne, og det er snart tid til at høste i Try - det sker lørdag d. 17. august!
Kom til en stemningsfuld og hyggelig høstdag i Try og oplev høstfolkene og den hestetrukne selvbinder i aktion lørdag den 17. august kl. 11-16. Høsten nærmer sig, og der er travlhed at spore på gårdene og på maskinstationerne. De store høstmaskiner kører dag og nat for at nå at få høsten i hus, mens vejret er godt.

Skruer vi tiden et par generationer tilbage, var arbejdsbetingelserne de samme som i dag. Det gode vejr skulle udnyttes, og alle mand skulle i marken for at nå at blive færdige med det store høstarbejde.

I Try vil der lørdag den 17. august kl. 11.00-16.00 være lejlighed til at opleve sådan en stemningsfuld og hyggelig høstdag, hvor høsten kommer i hus på gammeldags maner. Der bliver høstet med le og hestetrukket selvbinder. Negene bindes op og sættes i traver. Tærskeværket vil køre, og der tærskes med plejl i gården i Lille Knudsgaard.

Senere bliver der pløjet med heste, og flere arbejdende værksteder vil i løbet af dagen illustrere livet på landet i de ”go’e gamle dage”. 

Museets bygninger vil rumme forskellige aktiviteter, ligesom der kan købes forfriskninger og specialiteter hele eftermiddagen – ikke mindst hos de hyggelige købmænd i museets købmandsbutik. 

Det er Museerne i Brønderslev Kommune, Try Efterskole og Dronninglund Turistforening samt en lang række enkeltpersoner, som gennem de sidste mange måneder har arbejdet intenst på at tilrettelægge aktiviteterne, så der både er gengangere og nye tiltag. Af nyheder kan nævnes, at der vil være masser af legeaktiviteter for børn, rundvisning om høstarbejde og høstskikke, søndagsskole og en dramatisering af kørslen til gården med ”det sidste læs” fra marken sidst på dagen. 

Yderligere oplysninger om arrangementet kan fås ved henvendelse til Museerne i Brønderslev Kommune på tlf.: 98843105.

Duft og smag den danske sommer til syltedag i Dorf søndag den 28. juli kl. 13-17

Oplev duften og stemningen fra en rigtig gammeldags syltedag på Dorf Møllegård i selskab med museets kyndige kogekoner, som viser, hvordan syltetøj og saft blev lavet i lange baner på landet før i tiden. Jordbær, ribs, solbær, hyben, hyldeblomst og andre af årstidens frugter bliver tryllet om til lækkert syltetøj og saft. Det er duften og smagen af dansk sommer! Syltetøjet smager som rigtig hjemmelavet syltetøj skal smage – og noget af det bedste er, at der ingen konserveringsmidler er i det. 

Få tips med hjem til egenproduktionen – og smag en lækker, varm vaffel med det nylavede syltetøj til i museets café. Så fås det ikke bedre!

I stuehuset kan man hilse på de søde og kyndige håndarbejdsdamer, som viser deres fine håndarbejde frem, og går man udenfor, er der mulighed for at gå en dejlig tur omkring møllesøen og prøve naturstien med poster undervejs.

Denne dag er der også lejlighed til at opleve vingerne på Dorf Vindmølle snurre, hvis vejret ellers tillader det. Få en snak med møller Preben Kristensen, se udstillingen i kælderen og oplev kornet blive kværnet mellem møllestenene på kværnloftet. For børnene er der mulighed for at prøve et spændende detektivforløb inde i selve møllen. 
Museerne i Brønderslev Kommune inviterer til en dejlig bagedag på Dorf Møllegård søndag den 14. juli 2013 kl. 13-17.

Så åbner Museerne i Brønderslev Kommune endnu en gang dørene op for en hyggelig bagedag på Dorf Møllegård. Oplev den stemningsfulde møllegård på det smukkeste tidspunkt af året og se den gamle stenovn i brug, når de hyggelige bagere producerer de lækre jødekager i rummet ved siden af. Den gamle, murede bageovn i kælderen under stuehuset er blevet fyret op på alle tidspunkter af døgnet gennem flere dage af museets personale og trofaste frivillige, så den er klar til bagedagen. De lækre jødekager kan nydes til en kop nylavet kaffe i cafeen eller købes med hjem. 

Museet vil i den anledning gerne invitere alle, der kunne tænke sig at hjælpe med fyring eller bagning til at henvende sig til museet. Vi kan altid bruge flere hænder, og vi har det hyggeligt sammen! 

På stuehusets loft vil dukketeaterensemblet opføre H.C. Andersens Fyrtøjet for store og små fra kl. 14.00 og så længe, der er publikum. Alle er hjertelig velkomne. I gården vil der være bål og mulighed for at lave pandekager og popcorn, og trænger man til en tur rundt i den smukke natur omkring møllegården, kan man ad den nyreparerede bro komme op i skovområdet og deltage i et spændende naturløb for hele familien.  

Kl. 15.00 giver Hjallerup Damerne traditionen tro gymnastikopvisning i Dorf Møllegårds have. 
I Dorf vil der denne dag være lejlighed til at se de nye vinger på vindmøllen snurre lystigt, hvis vejret ellers tillader det, se møllestene kværne kornet og se udstillingen om Dorf Vindmølles historie i kælderetagen i møllen. I august begynder istandsættelsen af Dorf Vandmølle for alvor, og museet ser meget frem til at kunne genåbne vandmøllen til sæsonen 2014 med ny og spændende formidling i selve vandmøllen.  
Entré til museet og vindmøllen: 40 kr. 
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til museumsleder Anne Dorthe Holm på tlf.: 98843105. 


Sommerskole på Vildmosemuseet med masser af hyggelige aktiviteter
Der er endnu få ledige pladser tilbage til Vildmosemuseets sommerskole for børn fra 8-års alderen og opefter. I uge 27 og 28 – tirsdag, onsdag og torsdag - vil museet summe af aktiviteter – bl.a. byder museet på et madværksted, hvor der tændes op i det gamle støbejernskomfur. Der vil være lejlighed til at lave ting af gamle aviser, og om torsdagen skal der laves mad over bål. 
Aktiviteterne foregår alle på Vildmosemuseet i Brønderslev fra kl. 12-15, og det er gratis at deltage. Af hensyn til planlægningen vil museet gerne bede om tilmelding senest den 1. juli på tlf.: 98824344. Det er også muligt kun at tilmelde sig en enkelt dag. Det maksimale deltagerantal er 12 børn pr. dag.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til natur-og kulturformidler Kirsten Flyvholm på Vildmosemuseet på ovenstående telefonnummer.  


Ny museumsinspektør tiltrådt på Museerne i Brønderslev Kommune
Mandag d. 3. juni dukkede der et nyt ansigt op på Try Museum, der som bekendt hører under Museerne i Brønderslev Kommune. Den nytiltrådte hedder Lykke Olsen, og hun er den nye formidlingsmuseumsinspektør på museerne. 
Lykke er uddannet cand.mag. fra Aarhus Universitet, og hun har tidligere arbejdet i Den Gamle By i Aarhus og Danmarks Industrimuseum i Horsens. Hendes seneste stilling var en ansættelse som museumsinspektør på Glud Museum, som er et frilandsmuseum syd for Horsens. Hendes opgaver bliver i stort omfang de samme, som hun har erfaring med fra Glud Museum dvs. at være ansvarlig for arrangementer og andre aktiviteter, generelt at udbygge formidlingen på de tre museer og samarbejde med Brønderslev Kommune om at formidle kommunens bevaringsværdige huse og kulturmiljøer m.m. Museerne øger i denne periode sin personalestab, og sammen med det nye arbejdstema ser hun frem til i de kommende år at videreudvikle stederne og i endnu højere grad at gøre dem spændende og synlige for borgerne.
Yderligere oplysninger fås hos museumsleder Anne Dorthe Holm eller museumsinspektør Lykke Olsen på tlf.: 98843105

     
Fortid møder nutid - en fotokonkurrence
Som et nyt tiltag inviterer Museerne i Brønderslev Kommune alle til at deltage i en fotokonkurrence i forbindelse med Vildmosemuseets aktivitetsdage den 24. og 25. august.

Konkurrencens tema er ”Nyt og Gammelt i forening”, og billederne skal være fra Brønderslev by eller Store Vildmose for at deltage. Billedet skal binde fortid og nutid sammen. Det kunne være de nyspirede kartofler ved siden af den gamle tørvegrav i Vildmosen, den gamle maskine ved det nybyggede industrihus eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser!

Konkurrencen løber fra den 15. juni og indtil den 9. august, og de bedste billeder udvælges af repræsentanter for de tre foreninger, der arrangerer aktivitetsdagene på Vildmosemuseet. Det drejer sig om Museumsforeningen for Vildmosemuseet, Jerslev Husflid og Vendsyssel Biavlerforening. 

Det bedste billede præmieres med 500 kr. 2. præmien er bogen Livet i store vildmose, og 3. præmien er to biografbilletter til BAS-Bio. Billederne skal afleveres til Vildmosemuseet på USB (museet kan ikke tage ansvar for USB) eller på mail mose@bkmuseer.dk. Se desuden reglerne for konkurrencen på hjemmesiden www.vildmosemuseet.dk - se under nyheder. Reglerne kan også findes på Museerne i Brønderslev Kommunes Facebookside.


Billederne fra konkurrencen bliver vist frem på Vildmosemuseets aktivitetsdage, der i år som sagt er den 24. og 25. august. Her inviteres til et par hyggelige dage med masser af aktiviteter for både børn og voksne. Programmet for aktivitetsdagene bliver løbende opdateret på museets nye hjemmeside www.bkmuseer.dk  


Yderligere oplysninger fås på Vildmosemuseet tlf. 98 82 43 44.