Matador og nedstyrtede fly

Av min arm, museet åbner!

Man skal ikke helt til Korsbæk for at opleve stemningen fra 1930’ernes og 1940’ernes Danmark. I anledning af den populære serie Matador’s genudsendelse på DR, sættes der fokus på, hvordan perioden blev oplevet i egnen omkring Store Vildmose, når Vildmosemuseet søndag den 21. maj kl. 10.00 slår dørene op til en ny sæson. Museet zoomer også denne dag ind på flystyrt i Nordjylland under 2. Verdenskrig i anledning af, at der blev fundet et fly ved Birkelse i marts i år og inviterer gæster, der fortæller om fundet. Vi krydrer det med historien omVildmosemuseets flydele fra fly, der også faldt ned i mosen under krigen.

Borgmester Mikael Klitgaard står for for den officielle indvielse af museets nye købmandsbutik kl. 11.00, som flere læsere allerede havde fornøjelsen af at opleve ved en snigpremiere inden jul. ”Købmanden er inspireret af købmanden i Luneborg, der åbnede i 1934 sammen med mejeriet. Den er en fantastisk eksempel på datidens foretagsomhed og den entrepenante ånd, der også herskede i Store Vildmose og på Brønderslev-egnen i Matadors samtid” fortæller museumsinspektør Jens-Christian Hansen. Han lover, at der også denne gang vil være mulighed for at købe flere af datidens varer i forretningen.

I løbet af dagen vil der tilbud til gæsterne med rod i 1930’ernes og 1940’ernes historie. Kl. 13.30 får museets besættelsestidsudstilling bl.a. besøg af Klaus Kristiansen, der fortæller den spændende historie om, hvordan han og sønnen Daniel for nyligt fandt et tysk Messerschmitt-jagerfly ved deres hjem ved Birkelse. Konservator Hanne Billeschou Juhl fra Bevaringscenter Nordjylland fortæller om arbejdet med at konservere stumperne fra flyet, der snart skal udstilles i Aalborg – og pressens overvældende interesse for fundet. På Vildmosemuseet kan publikum samtidigt opleve maskingeværerne fra et andet tysk jagerfly, der er fundet i mosen og aldrig tidligere har været udstillet.

Børn og barnlige sjæle kan komme tilbage til 1930’erne og 1940’erne gennem små værksteder, hvor man kan lave sin egen legetøjshest, lave sukkeræbler på en pind eller prøve at vaske tøj på gammeldags manér, som dengang, hvor et vaskebræt ikke var noget, man havde på maven. En af museets ældre frivillige giver også en rundvisning, hvor hele familien kan høre om, hvordan det var at være barn i 1940’ere.

Kaffen og æblekagen kan tillige købes på museet denne eftermiddag. Den serveres i stuehuset, hvor Kulturskolen fra Brønderslev kl. 13.00 underholder med mellemkrigstidens sangskat.

”Kom forbi til en tidsrejse på søndag - så man kan jo passende vente med at gå op og lægge sig, før man har besøgt Vildmosemuseet” slutter Jens-Christian Hansen med et glimt i øjet.


Dagens program:

Kl. 10.00: Åbning, tale ved viceborgmester Karsten Frederiksen og flaghejsning. Frejdig synger.

Kl. 11.00: Åbning af den nye købmandsbutik v. borgmester Mikael Klitgaard

Aktiviteter fra kl. 11.00:

Snitteværksted for børn

Vask dit sure vasketøj på gammeldags manér! (for børn)

Prøv at lave sukkeræbler på en pind

Gør en god handel i købmandsbutikken hos den hyggelige købmand fra midten af 1900-tallet

Fra kl. 12.00: Der serveres gammeldags æblekage i stuehuset, og der vises Matador i introduktionsudstillingen

Kl. 13.00: Sange fra mellemkrigstiden i stuehuset v. John Fuglsang fra Kulturskolen

KL. 13.30: Kom og hør om det nedstyrtede, tyske fly i Birkelse. Far og søn kommer og fortæller, og museumsinspektør Jens-Christian Hansen fortæller om Vildmosemuseets vragdele fra et andet tysk jagerfly

Kl. 14.00 Hør konservator Hanne Juhl fra Bevaringscenter Nordjylland fortælle om modtagelsen og konserveringen af det nedstyrtede fly fra 2. verdenskrig.

 
 
 Tilbage