Arrangementer i 2018

Sæsonkalender 2019 kommer snarest

 

Pressemeddelelse

Jul hele weekenden

Du får travlt denne weekend, hvis du skal nå at opleve alle de mange aktiviteter, der gennemføres på henholdsvis Vildmosemuseet og Dorf Møllegård.

Den 24. november kl. 10-16 er Vildmosemuseet pyntet op til Vendsyssels hyggeligste julestue. Kom og få en snak med købmanden, smag de lækre æbleskiver, der er bagt på det gamle brændekomfur og se det skønne udbud af julegaveideer på julemarkedet, hvor lokale står klar med deres fine produkter. Endelig har du muligheden for at smage og købe nogle af de lækre produkter fra GLADGRIS, der sælger lækre råvarer af 1. klasses kød fra grise som har haft et fantastisk liv på frilandet.

For børn og barnlige sjæle er der rig mulighed for at udfolde sine kreative evner. Sammen med museets dygtige frivillige kan der nemlig laves både juledekorationer og julepynt. Derudover har du muligheden for at prøve den gamle skolestue, hvor du kan lege skole fra da Bedstefar og Bedstemor var børn.

Den 25. november kl. 11-16 er det Dorf Møllegårds tur til at vise julepyntede stuer og udstillinger frem. Her kan du opleve, hvordan der bages i den gamle stenovn, og smage de berømte jødekager, lækre klejner og nybagte småkager. Du kan også se forestillinger i det gamle dukketeater og høre koret Side by Side synge. Juletræet står smukt pyntet i den fine stue, hvor der også vises hvordan forskellige typer af håndarbejde udføres. Dagen sluttes af med dans om juletræet.

I særudstillingslokalerne er der julemarked, museets dygtige frivillige er klar i dekorations- og klippe-klistreværkstedet.

Den 25. november er i øvrigt også sidste dag det er muligt at se særudstillingen ”Storskovens Mystik” og købe de flotte udstillede fotografier.

”Der er tradition for at rigtig mange mennesker deltager i museets julearrangement og vi forventer da også en vis travlhed når dørene åbnes” siger museumsleder Anne Provst. Der er mange ting der trækker i tiden frem mod jul – rigtig mange arrangementer og aktiviteter man kan deltage i, men den autentiske oplevelse på henholdsvis Vildmosemuseet og Dorf Møllegård er helt sikkert værd at bruge nogle timer på. Og så er oplevelsen for hele familien unge som gamle. Velkommen.

Pressemeddelelse

Ny viden om de rejsende folk på Dronninglund-egnen

Hvis man i sidste halvdel af 1800-tallet ved vintertide tog ud i Sømosen eller i Dronninglund Storskov, stødte man på nogle beskedne jordhytter og deres beboere. Det var folk med et anderledes udseende og med navne som Hertzberg, Mundeling og Altenburg. De var omrejsende musikere, akrobater og skærslibere, der i en kort årrække sidst i 1800-tallet havde vinterkvarter ved Sømosen og Dronninglund Storskov. Museumsinspektør Lykke Olsen fra Museerne i Brønderslev Kommune har i to år, når arbejdstiden har været der, arbejdet på at undersøge de rejsendes historie, mens de boede på Dronninglund-egnen. D. 31. oktober kl. 19.00 holder hun foredrag på Dorf Møllegård om sin undersøgelse af de spændende rejsende folk. Hun har desuden netop færdiggjort en artikel om emnet, som er indsendt til et historisk forskningstidsskrift.

”Jeg har, så vidt jeg ved, som den første læst mange af de historiske dokumenter om de rejsende, som ligger på Det Kongelige Bibliotek i København. Jeg har også valgt en indgangsvinkel på emnet, som vist heller ikke er prøvet før på de rejsende,” siger Lykke Olsen og fortsætter”: I den periode, hvor de rejsende havde vinterkvarter ved Dronninglund, var man meget nationalt orienteret i Danmark, og derfor undersøgte forskere og folkemindesamlere forskellige befolkningsgrupper for at finde ud af, hvad man kunne kalde dansk kultur, og hvad man ikke kunne kalde dansk kultur. I samme periode var lærde folk meget interesserede i at undersøge forskellige folks raceforhold. Jeg har i mit arbejde undersøgt, om man dengang også brugte de rejsende i sådanne undersøgelser, og hvad de rejsende i så fald syntes om det.”

Til foredraget kan du også høre mere om de rejsendes beboelsesvogne og hytter, hvor mange der egentlig boede på Dronninglund-egnen og blive klogere på, hvad lokalbefolkningen dengang syntes om de særlige vintergæster. Du kan også høre mere om Erhard Mundeling, der som ung boede ved Sømosen, og som senere blev cirkusdirektør.

”Mit studie af de rejsende er jo en del af den forskningsforpligtigelse, som Museerne i Brønderslev Kommune har som statsanerkendt museum. Meningen er, at vi skal bidrage til ny viden om egnens historie, og det mener jeg også, at vi har gjort med det her studie. Forhåbentlig er der mange, der er interesserede i at høre om den nye viden om de spændende rejsende”, slutter museumsinspektøren.