Dorf Møllegård

 

Dorf Møllegård - et fredet møllegårdsanlæg ved Dronninglund

Dorf Møllegård er et sjælden dansk perle. Møllegården består af en gammel vandmølle med rødder tilbage til 1600-tallet, en vindmølle fra 1800-tallet og en møllegård fra 1800- og 1900-tallet. Det ligger naturskønt i det bakkede skovlandskab på kanten af Jyske Ås. Den slags komplette møllegårdsanlæg er der meget få tilbage af i Danmark og er en særlig seværdighed ved Dronninglund og i Nordjylland.
 
Møllegårdens historie i korte træk
Møllegården rummer historien om en møllerfamilie gennem flere århundreder, der begynder som fæstere og endte som velhavende bondefolk. Det hele begyndte senest i 1664, hvor de første dokumenter nævner Dorf vandmølle, hvor den var en fæstemølle under Dronninglund Slot (dengang kaldt Hundslund). I 1833 købte den daværende fæstemøller Dorf vandmølle til selveje, og hans søn, Christen Jensen, byggede i 1887 Dorf vindmølle som hjælpemølle til vandmøllen.
 
Det gik godt på møllegården, for allerede i farens tid, i 1870, opførte han et flot stuehus, en lade og en kostald ved siden af den gamle vandmølle, som han og familien indtil da havde boet i. Jens Christensen var altså nu ligeså meget bonde som møller.
 
Christensens barnebarn, Jens Jensen (1873-1951), er den mand, som har sat de største, stadig eksisterende aftryk på møllegården. Han rev det gamle stuehus og byggede i 1924 et arkitekttegnede hus. Han var en selvbevidst bonde, som tjente gode penge, og det ses især i det velbevarede stuehus, hvor alt interiør fra hans tid stort set er bevaret med stadsstue, folkestue, viktualierum med madelevator osv. Jensen sad i Dronninglund sogneråd, var medstifter af et andelsmejeri i Dorf og blev meddirektør i Landbosparekassen i Aalborg. Han var en betydningsfuld mand, og hans spændende historie og livet på møllegården bliver udfoldet på rundvisninger og i museets folder.
 
Så overvejer man en udflugt til Nordjylland, så er Dorf Møllegård et oplagt bud!