Udstillinger

Vildmosemuseet er et kulturhistorisk museum i Brønderslev i Nordjylland, der udfolder fortællingen om Store Vildmoses og Brønderslevs historie. Livet i mosen har dannet grundlag for menneskets tilværelse i flere århundreder. Museet fortæller historien om den vilde mose, som i århundreder var et mystisk vildnis for områdets beboere, men som i løbet af få årtier i 1900-tallet blev opdyrket af staten. Oplev købstaden Brønderslevs udvikling og industrihistorie, som med jernbanens ankomst og fabrikkens Pedershaabs grundlæggelse voksede fra en landsby til en købstad.
 
Store Vildmose og dens opdyrkning
Museet dykker ned i historien om Store Vildmose og den usædvanlige fortælling om et stort og vildt naturområde, som staten opdyrkede i et storstilet projekt fra 1920'erne. Store Vildmose er et særligt naturfænomen, som i århundreder lå øde hen, fordi mennesket ikke kunne "tæmme" dens vilde natur i jagten på dens ressourcer. Det lykkedes fra 1920'erne, da staten købte mosen. Historien om mosen er en unik fortælling om naturens forvandling, de nyeste teknologiske fremskridt og et hastigt opstået "minisamfund" "ude på "prærien". 

Købmandsbutik og et bykøkken
I 2016 indrettede museet en ny købmandsbutik, som er kraftigt inspireret af den købmandsbutik, som lå i Store Vildmose fra 1930'erne til 1960'erne. Oplev at stå ved disken i en gammeldags købmandsbutik, der både solgte dagligvarer og varer til at bruge til arbejdet i mosen.
Museets gæster kan også opleve et bykøkken, som det kunne have set ud i Brønderslev anno 1921.
 
Besættelsen i Vendsyssel
Museet gemmer også på en udstilling om besættelsestiden 1940-45 i Vendsyssel, og som opridser de vilkår og dilemmaer, som lokalbefolkningen stod i under 2. Verdenskrig, og hvilken strategisk rolle Vendsyssel havde under krigen. Særlige historier fra områdets besættelse er nedstyrtede fly i Store Vildmose og drabet på dyrlæge Axel Møller fra Brønderslev af Peter-gruppen i januar 1945.

 
Store Vildmose - en naturoplevelse
Der er kun få kilometers kørsel fra Vildmosemuseet til at opleve Store Vildmoses særprægede og storladne natur. Her findes stadig - udover et kulturland med vidtstrakte græsningsarealer, kartoffel- og kornmarker - tørveindvindingsområder og rester af den gamle højmose med den oprindelige vegetation, som tidligere prægede hele Vildmosen.

Store Vildmose er også formidlet ude i selve mosen med flotte plancher placeret de steder, hvor begivenhederne fandt sted. Du kan finde et link til et kort over planchernes placering i mosen her: http://www.visitnordjylland.dk/oplevelser/natur/store-vildmose
Som en del af projektet optog en naturfotograf en imponerende film af natur - og dyrelivet i Store Vildmose. Den kan ses her: 
https://youtu.be/ngf7QuAIy7w
 
Så overvejer man en ferie i Nordjylland og er på udkig efter udflugtsmål, så er Vildmosemuseet og Store Vildmose godt bud.
 
Du kan også læse mere om Vildmosemuseet og udstillingerne i denne flotte artikel, der også giver bud på 20 andre seværdigheder i Vendsyssel. Læs den her.
Seværdigheder Brønderslev Oplevelser for børn i Brønderslev